evia247.gr
αμφιθεατρα 768x421 768x421 (1)
ΕΛΛΑΔΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης: H αξιολόγηση και πιστοποίηση των μη κρατικών θα γίνεται όπως γίνεται στα δημόσια ΑΕΙ

Κοινοποίηση

Πώς θα κρίνεται ο τρόπος λειτουργίας των μη κρατικών ΑΕΙ

Το αυστηρό πλαίσιο κριτηρίων, αξιολόγησης και πιστοποίησης που ισχύει για τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια θα εφαρμοστεί για την αδειοδότηση των μη κρατικών ΑΕΙ σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης Περικλή Μήτκα. Μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο που επιτρέπει την λειτουργία παραρτημάτων ξένων μη κρατικών πανεπιστημίων, ο κ. Μήτκας ενημέρωσε τους βουλευτές πως «όλες οι διαδικασίες που ακολουθούνται στα δημόσια πανεπιστήμια θα ισχύουν και για τα μη κρατικά. Εμείς θα πιστοποιούμε την κατάσταση, το προσωπικό, τις εγκαταστάσεις, τις υποδομές, τις διαδικασίες υποδοχής φοιτητών» διευκρινίζοντας παράλληλα πως θα κρίνεται αποκλειστικά η δομή και ο τρόπος λειτουργίας των παραρτημάτων εντός της Ελλάδας και όχι των μητρικών τους πανεπιστημίων που λειτουργούν στο εξωτερικό.

Αναφορικά με τον τρόπο αξιολόγησης ανέφερε: «Σήμερα τα δημόσια πανεπιστήμια καταγράφουν τις επιδόσεις τους με από το αποτέλεσμα διαμορφώνεται η κρατική χρηματοδότηση. Με την ίδια διαδικασία θα καταγράφονται και οι επιδόσεις των μη κρατικών παραρτημάτων. Θα καθορίσουμε εμείς ποιοι δείκτες και στοιχεία θα υποβάλλονται και δημοσιοποιούνται. Επομένως, η αξιολόγηση και πιστοποίηση θα γίνεται όπως γίνεται στα Δημόσια» ενώ πρόσθεσε πως σε αντίθεση με τα δημόσια πανεπιστήμια όπου το κόστος της αξιολόγησης καλύπτεται από την πολιτεία μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ, το κόστος αξιολόγησης για τα μη κρατικά θα καλύπτεται από τα ίδια νομικά πρόσωπα.

Πέραν αυτού, στην συνεδρίαση της επιτροπής τοποθετήθηκαν και άλλοι αρμόδιοι φορείς καταθέτοντας τις απόψεις τους για το προωθούμενο νομοσχέδιο. Ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Φώτης Μάρης μίλησε για «ιστορική στιγμή για το πανεπιστήμιο μας. Υλοποιούνται οι προτάσεις μας για το Δημοκρίτειο. Θα αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δίνει το νομοσχέδιο και θα ηγηθούμε της ανάπτυξης».

Ειδικά για τη λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ είπε πως η όποια αλλαγή πρέπει να γίνει εξασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον.

Ο κ. Γιάννης Καλαβρουζιώτης από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) σημείωσε πως οι προωθούμενες ρυθμίσεις «πηγαίνουν προς το μέλλον το ΕΑΠ. Ιστορική στιγμή. Θα αποκτήσει πλήρη αυτονόμηση».

Ο κ. Χρήστος Μιχαλακέλης του Study in Greece κατέθεσε την θετική γνώμη για το σχέδιο νόμου ενώ ο κ. Δημήτρης Λαμπράκης, εκπρόσωπος του εργαστηριακού προσωπικού εξέφρασε την ριζική αντίθεση με τις διατάξεις αλλά και με πιθανή αναθεώρηση του άρθου 16.

Ο κ. Αλέξανδρος Θεολόγος, φοιτητής και εκπρόσωπος του Συλλόγου Φοιτητών της Ιατρικής Αθηνών ανέφερε: «Γράψαμε 19 χιλιάδες μόρια για να μπούμε στην Ιατρική και με αυτό που ψηφίζετε θα γίνεται γιατρός όποιος έχει 19 χιλιάδες ευρώ το χρόνο για να πληρώσει. Πάτε να κάνετε νόμο την αδικία. Να αποσύρετε το νομοσχέδιο ενώ για παραβίαση του Συντάγματος μίλησε και ο κ. Ζαχαρίας Τσιμιτάκης φοιτητής της ίδιας σχολής».

Ο εκπρόσωπος των φοιτητών της Νομικής Σχολής Κομοτηνής Γιώργος Σταυρόπουλος είπε πως «είμαστε υπέρ της σύστασης μη κρατικών πανεπιστημίων. Απώτερος στόχος η αναθεώρηση του άρθρου 16».

Ο πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ Ορέστης Καλογήρου τόνισε αρχικά πως «ο ΔΟΑΤΑΠ είναι απολύτως έτοιμος να συμβάλλει και στο κομμάτι που έχει να κάνει με την ίδρυση παραρτημάτων».

Ο ίδιος σε άλλο σημείο είπε πως το 2023 ο οργανισμός δέχθηκε πάνω από 8.500 αιτήσεις αναγνώρισης πτυχίων ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών εξήγησε πως το 55% των αιτήσεων προέρχεται από δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου, περίπου 17%-18% από το ενωμένο Βασίλειο, 8% από την Βουλγαρία και 2% έως 4% από πανεπιστήμια άλλων χωρών.

«Πάνω από το 50% των αιτήσεων αφορά μεταπτυχιακές σπουδές αλλά δεν είναι αμελητέες οι προπτυχιακές. Περίπου 15.000 αφορούν σε προπτυχιακές σπουδές» ανέφερε ο κ. Καλογήρου.

Ο εκπρόσωπος της ΠΟΣΔΕΠ του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού Γιάννης Σεϊμένης είπε πως διαφωνεί με την παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Για βαθιά αντιδραστικό νομοσχέδιο μίλησε η εκπρόσωπος της ομοσπονδίας διδακτικού προσωπικού τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, Νίκη Χρονοπούλου.

Ο Δημήτρης Βερβεσός πρόεδρος της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη τρεις αποφάσεις από το 1998 έως και το 2023 του Συμβουλίου της Επικρατείας που ξεκαθαρίζουν το τοπίο αναφορικά με το άρθρο 16 και την Συνταγματικότητα του προωθούμενου νομοσχεδίου.

Ο Παναγιώτης Αγνιάδης της Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος ανέφερε πως «είμαστε θετικά διακείμενοι καθώς το νομοσχέδιο θα μειώσει την φυγή φοιτητών». Από τον ΣΕΒ η κυρία Ντορα Οικονόμου σημείωσε πως απαιτείται «απομάκρυνση από αγκυλώσεις του παρελθόντος. Ξεκάθαρα θετική εξέλιξη το νομοσχέδιο. Να συγχρονιστούμε με τον υπόλοιπο κόσμο.

Χρειάζεται σύνδεση των σπουδών με ειδικότητες».

Από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας η κυρία Τόνια Μοροπούλου σημείωσε ότι η μετάβαση προς τα μη κρατικά πανεπιστήμια απαιτεί παράλληλη ενίσχυση των δημόσιων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων σε προσωπικό και υποδομές.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κώστας Κάλλιας είπε πως πρέπει να «υπάρχουν αυστηρές προδιαγραφές για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων» ενώ εκτίμησε πως η λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ θα ωφελήσει τα δημόσια ιδρύματα.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Συλλήψεις και επιβολή διοικητικών προστίμων σε Ρέθυμνο, Κορινθία, Λακωνία, Ηλεία, Αρκαδία και Εύβοια

omada diktiou

Επίδομα μητρότητας: Παροχή της ενίσχυσης μόνο στις μητέρες που δεν έχουν οφειλές στον e-ΕΦΚΑ

omada diktiou

Κ. Μητσοτάκης: Νέο ταμείο 2 δισ. για την απανθρακοποίηση των ελληνικών νησιών

omada diktiou