evia247.gr
1200x675 Cmsv2 537b95fb 6e6e 5b0f Ac80 274796d2fe06 8250306
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επιστολική ψήφος: Πώς θα αποτρέπονται οι διπλοψηφίες

Κοινοποίηση

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους της επιστολικής ψήφου. Αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, εντός ή εκτός επικράτειας. Οι Έλληνες, κάτοικοι του εξωτερικού, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις προσεχείς ευρωεκλογές, αποκλειστικά μέσω επιστολικής ψήφου. Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες που εξασφαλίζουν την μυστικότητα της ψήφου και δεν επιτρέπουν κάποιος να διπλοψηφίσει.

Μέχρι τις 29 Απριλίου πρέπει να εγγραφεί κάποιος στην πλατφόρμα και καταχωρείται πλεον στους ειδικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου ενώ στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου δίπλα στο όνομά του μπαίνει η σημείωση επιστολικη ψήφος.

Πώς εξασφαλίζεται η μυστικότητα της επιστολικής ψήφου

Μαζί με τον φάκελο που περιέχει το ψηφοδέλτιο κάθε εκλογέας θα στείλει και έναν δεύτερο φάκελο με την υπεύθυνη δήλωση οτι έχει ψηφίσει επιστολικά.

Οπότε όταν οι δικαστικοί παραλάβουν τους φακέλους θα ανοίξουν μόνο τον φάκελο με την δήλωση και όχι το φάκελο με το ψηφοδέλτιο. Η ψήφος παραμένει μυστική. Ο δεύτερος φάκελος που ανοίγεται βλέπει ο δικαστικός ότι έχει ψηφίσει κάποιος και έτσι διαγράφεται το όνομά του από τους εκλογικούς καταλόγους της επιστολικής ψήφου.

Στην περίπτωση που παρότι έχει γίνει εγγραφή στην πλατφόρμα, δεν στέλνει όμως κάποιος που είναι εντός επικράτειας επιστολική ψήγο γιατί άλλαξε γνώμη και θέλει να πάει στο εκλογικο τμήμα να ψηφίσει δια ζώσης, θα μπορεί να το πράξει μετά τις 11 το πρωί της Κυριακής 9 Ιουνίου, όταν διασταυρωθεί ότι δεν έχει ψηφίσει ηλεκτρονικά.

Αυτό ισχύει μόνο για τους εντός Ελλάδος εκλογείς καθώς θα εκδοθούν συμπληρωματικοί κατάλογοι με την προϋπόθεση βέβαια οτι δεν έχει παραληφθεί επιστολική ψήφος, μέχρι και την παραμονή των εκλογών Σάββατο 8 Ιουνίου στις 5 το απόγευμα.

Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάρα

ΠΗΓΗ: ERT

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ο Μητσοτάκης «σηκώνει» το θέμα της στέγης – Η Golden Visa, η κοινωνική αντιπαροχή και οι φοιτητικές εστίες

omada diktiou

Μία Ακαδημία για Γονείς, 3η Συνάντηση, Δελτίο Τύπου

omada diktiou

Ποιοι θα πάρουν το νέο επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα – Οι αιτήσεις και το ύψος της ενίσχυσης

diktio diktio