Όπως δήλωσαν καταναλωτές στο evima.gr τα πράγματα έχουν έρθει σε οριακό σημείο στην Εύβοια
Μόνο «λαϊκές» δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πλέον οι αγορές που στήνονται εβδομαδιαίως σε διάφορες περιοχές της Εύβοιας αφού δεν έχει τέλος το σπριντ των τιμών βασικών προιόντων με τις ανατιμήσεις να έχουν φτάσει στο απροχώρητο.
Οι κακοκαιρίες που χτύπησαν το νησί και κατα συνέπεια προκάλεσαν καταστροφές στην φυσική παραγωγή αλλά και το ζωικό κεφάλαιο έχουν ως αποτέλεσμα σημαντικές αυξήσεις των τιμών, με τις τσέπες του αγοραστικού κοινό να «στενάζουν» καθώς μόλις με την αγορά των απολύτως απαραίτητων, το «μπάτζετ» εξαφανίζεται.
Όπως δήλωσαν καταναλωτές στο evima.gr τα πράγματα έχουν έρθει σε οριακό σημείο καθώς ακόμη και στις λαϊκές αγορές που οι τιμές ήταν πάντα χαμηλότερες συγκριτικά με τα σούπερ μάρκετ ο κόσμος ψωνίζει με δυσκολία και αφού έχει πάρει αρκετό χρόνο για να επιθεωρήσει τους πάγκους και να συγκρίνει τιμές.
Εξάλλου η λαϊκή, εκτιμούν, έχει φθηνότερες τιμές πια μόνο σε συγκεκριμένα είδη και αυτό δεν ισχύει πάντα.
Η κατάσταση φυσικά, προβληματίζει και τους παραγωγούς που μένουν με τους πάγκους…γεμάτους στο τέλος της ημέρας αφού οι καταναλωτές αγοράζουν τα απολύτως απαραίτητα και αυτό «μαγκωμένοι».
Ενδεικτικό είναι το ότι, όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο ρεπορτάζ, «ξινή» γεύση αναμένεται να αφήσουν τα πορτοκάλια στους καταναλωτές τη φετινή χρονιά, καθώς η τιμή τους στο ράφι δεν αποκλείεται να ξεπεράσει ακόμα και τα 2,5 ευρώ το κιλό.
Η μείωση της παραγωγής τόσο στην Ευρώπη λόγω της έντονης ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών όσο και στη Νότια Αμερική λόγω των ασθενειών που έχουν προσβάλει τα δέντρα εντείνουν τους φόβους για έλλειψη του προϊόντος και κατ’ επέκταση αύξηση της τιμής.
Η μείωση της παραγωγής τόσο στην Ευρώπη λόγω της έντονης ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών όσο και στη Νότια Αμερική λόγω των ασθενειών που έχουν προσβάλει τα δέντρα εντείνουν τους φόβους για έλλειψη του προϊόντος και κατ’ επέκταση αύξηση της τιμής.Την εκτίμηση ότι τα πορτοκάλια θα είναι το πρώτο προϊόν που θα αρχίσει να εμφανίζει ελλείψεις μέσα στην επόμενη χρονιά εξέφρασε και ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μιλώντας τις προηγούμενες ημέρες στο Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών.
Την ίδια ώρα και για το ελαιόλαδο, η τιμή του έχει σπάσει κάθε ρεκόρ και συνεχίζει να ανεβαίνει.
Η αύξηση της τιμής του αποδίδεται αφενός στην κλιματική αλλαγή, αφετέρου στο κόστος παραγωγής που έχει αυξηθεί.
Γκουρμέ» λαχανικό θεωρείται η ντομάτα, ειδικά μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, καθώς η τιμή της κυμαίνεται από 2,20-2,80 ευρώ το κιλό, τόσο στα σούπερ μάρκετ όσο και στις παραδοσιακά φθηνότερες λαϊκές αγορές.
Εκπρόσωποι της αγοράς αναφέρουν ότι ναι μεν η φετινή παραγωγή είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι λόγω των καιρικών συνθηκών, ωστόσο δεν δικαιολογούνται τόσο μεγάλες ανατιμήσεις, και μάλιστα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, καταγγέλλοντας κερδοσκοπικά παιχνίδια. Παράλληλα, κρούουν τον κώδωνα για φαινόμενα ελληνοποιήσεων εισαγόμενης ντομάτας, η τιμή της οποίας αγγίζει ακόμα και τα 3 ευρώ το κιλό.Πριν την επέλαση της κακοκαιρίας «Daniel» στη Θεσσαλία, στις 4 Σεπτεμβρίου, η χονδρική τιμή της ντομάτας, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), ήταν στα 0,90 ευρώ το κιλό και η λιανική στα 1,5-1,7 ευρώ το κιλό. Μία μόλις εβδομάδα αργότερα, η χονδρική τιμή εκτινάχθηκε κατά 44,4%, στα 1,3 ευρώ, και ακριβώς την επόμενη μέρα στα 1,4 ευρώ το κιλό, για να φτάσει στις 21 Σεπτεμβρίου τα 1,5 ευρώ. Παρότι τις πρώτες μέρες οι τιμές για τον καταναλωτή είχαν αυξηθεί μόνο στη Θεσσαλία και τις κοντινές περιοχές ακόμα και στα 2,8 ευρώ το κιλό, δηλαδή σε ποσοστό μέχρι και 86,7% (!), στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν ξεπερνούσαν τα 1,80 ευρώ.
Ομως πλέον, οι τιμές εκτοξεύτηκαν ακόμα και κατά 1 ευρώ, φτάνοντας σε ορισμένες λαϊκές αγορές να πωλούνται από 2 έως και 2,8 ευρώ το κιλό.