evia247.gr
5801338
ΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ραντεβού Μητσοτάκη – Σολτς στο Βερολίνο: Το «μενού» της συνάντησης

Κοινοποίηση

Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, στην Καγκελαρία έχει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στο Βερολίνο

Οικονομία, μεταναστευτικό, ενέργεια αλλά και οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις βρίσκονται στην ατζέντα των συνομιλιών.

Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και δηλώσεις στον Τύπο.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη γερμανική πρωτεύουσα πραγματοποιείται σε μια συγκυρία, κατά την οποία η ελληνική οικονομία έχει περάσει σε άλλη φάση μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, την ώρα, που έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στον κόσμο το 2022, σε ό,τι αφορά στο λόγο χρέους και ΑΕΠ και πλέον βρίσκεται σε τροχιά μείωσης του χρέους κάτω από τα επίπεδα του 2012 μέχρι το τέλος του χρόνου, επιδόσεις υψηλότερες από αναπτυγμένες οικονομίες της ευρωζώνης.

Οι εξελίξεις αυτές, σημείωνουν οι ίδιες πηγές, «επηρεάζουν και τις ελληνογερμανικές σχέσεις, που έχουν εκ των πραγμάτων περάσει σε άλλη φάση, καθώς η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης».

Αυτό είναι και το μήνυμα που θα εκπέμψει με την επίσκεψη του στο Βερολίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς τα ζητήματα της Οικονομίας, τόσο τα διμερή, όσο και αυτά που άπτονται της ευρωπαϊκής ατζέντας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Εξάλλου, σε χθεσινές δηλώσεις του, αναφορικά με την οικονομία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο σε σχέση με εκείνες τις ημέρες και δεν απέχουμε πολύ από το 2015, όταν η Ελλάδα βρισκόταν ουσιαστικά στο χείλος μιας τεράστιας καταστροφής».

Ανέφερε τους λόγους για τους οποίους τέσσερα χρόνια αργότερα «είναι μάλλον δίκαιο να πούμε ότι, συνολικά, η πολιτική» που ακολουθήθηκε από το 2019 όταν η κυβέρνηση της ΝΔ ανέλαβε την εξουσία «ήταν επιτυχής».

Το Μεταναστευτικό στην ατζέντα

Και το Μεταναστευτικό θα βρεθεί στην ατζέντα των συζητήσεων, ένα ζήτημα, στο οποίο εξαρχής η Ελλάδα επέμενε ότι είναι ευρωπαϊκό και χρήζει συνολικής ευρωπαϊκής απάντησης, με βασική προτεραιότητα την ανάγκη προστασίας των συνόρων, αρχή, που πλέον αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ήδη, ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του ανέφερε σχετικά πως «Όταν αναλάβαμε την εξουσία, το 2019, κληρονομήσαμε μια καταστροφική κατάσταση όσον αφορά στο μεταναστευτικό, ουσιαστικά μία πολιτική ανοιχτών συνόρων και μια αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να αξιολογήσει γρήγορα τις αιτήσεις για χορήγηση ασύλου».

Μητσοτάκης και Σολτς αναμένεται επίσης να ανταλλάξουν απόψεις για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, με έμφαση στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς και όλα τα ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Χαλκίδα: Το Λιμενικό «έπιασε στα πράσα» ερασιτέχνη ψαρά με 230 ολοθούρια και 4 κιλά κυδώνια

omada diktiou

Slow Travel: Ένα Σαββατοκύριακο του χειμώνα στην Εύβοια

omada diktiou

Βουλή: Άρση της ασυλίας των 11 βουλευτών των Σπαρτιατών αποφάσισε η Ολομέλεια

omada diktiou