evia247.gr
Ilektriko Revma1
ΕΛΛΑΔΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος – Ποιες οι διαφορές – Ποιο συμφέρει

Κοινοποίηση

Τις διαφορές ανάμεσα στα νέα χρωματιστά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και ποιο είναι τελικά εκείνο που συμφέρει, προσπαθούν να καταλάβουν οι καταναλωτές. Όλα αυτά ένα μήνα σχεδόν πριν την εφαρμογή τους.

Το βασικό ερώτημα που έχουν όλοι μετά την ανακοίνωση των χρωματιστών τιμολογίων είναι αν το ρεύμα τελικά, από το νέο έτος θα είναι ακριβότερο ή φθηνότερο.

Τα νέα τιμολόγια έρχονται από την Πρωτοχρονιά, με το πράσινο να είναι εκείνο στο οποίο θα ενταχθούν όλοι όσοι δεν επιλέξουν κάποιο άλλο και το μπλε έχει σταθερή χρέωση.

Στην κάμερα του MEGA μίλησαν καταναλωτές, οι οποίοι δήλωσαν άκρως μπερδεμένοι με τα νέα δεδομένα.

«Θα έπρεπε ο κάθε πάροχος ενέργειας να κάνει στον πελάτη μια εκτενέστατη ενημέρωση, γιατί το να ξεκινήσω εγώ να κάνω σαφάρι, να ψάχνω σε 10 διαφορετικούς παρόδους τι μπορώ να εξοικονομήσω, είναι λίγο χαοτικό», ανέφερε ένας καταναλωτής.

«Το σταθερό αν κλειδώσει σε ακριβή τιμή είναι δίκοπο μαχαίρι, γιατί αν υποθέσουμε ότι η ενεργειακή κλίση λήξει σύντομα, τότε θα έχουμε κλειδωθεί σε μια τιμή ακριβή», ανέφερε ένας ακόμη καταναλωτής.

Εκτός από το πράσινο και το μπλε, την παλέτα των επιλογών των καταναλωτών συμπληρώνουν το κίτρινο, κυμαινόμενο, με εκκαθάριση στο τέλος του μήνα και το πορτοκαλί, το οποιό προϋποθέτει να υπάρχει έξυπνος μετρητής. Οι περισσότεροι καταναλωτές πάντως δεν έχουν αποφασίσει ακόμα το χρώμα που θα επιλέξουν.

«Στο τιμολόγιο που είμαι θα παραμείνω. Και να το ψάξω θα συμφέρει κάποιο άλλο, στην αρχή θα έρθει ένας λογαριασμός και μετά θα έρθει ένας τεράστιος», δήλωσε άλλος καταναλωτής.

«Θα πάμε μάλλον προς το κυμαινόμενο, γιατί οι εταιρίες παίζουν διαφορά παιχνίδια με τις τιμές, νομίζω πως αυτό που είναι κάθε στιγμή είναι το καλύτερο, θεωρώ ότι όλα θα πάνε καλά και δεν θα έχουμε μεγάλες ανακατατάξεις προς την τιμή».

Από το υπουργείο Ενέργειας δηλώνουν ότι με το πράσινο τιμολόγιο ο καταναλωτής θα γνωρίζει ποιος είναι ο φθηνότερος πάροχος, αφού κάθε πρώτη του μήνα η τιμή θα κοινοποιείται από τους παρόχους στην ιστοσελίδα τους και στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Κάπου εδώ, να τονίσουμε ότι, οι επιδοτήσεις θα συνεχίσουν να ισχύουν μόνο για τους δικαιούχους του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου, ενώ θα υπάρξει άλλη μία κατηγορία κοινωνικού τιμολογίου που θα αφορά τις οικογένειες με τέσσερα παιδιά και πάνω.

Μπλε τιμολόγιο: Σταθερή χρέωση, μετά από συμφωνία του καταναλωτή με τον πάροχο, για προκαθορισμένη διάρκεια, ανεξαρτήτων των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Κίτρινο τιμολόγιο: Κυμαινόμενη χρέωση, βάσει των διακυμάνσεων των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, πάντα σε ενημέρωση με την εταιρεία.

Πορτοκαλί τιμολόγιο: Κυμαινόμενη χρέωση, που όμως θέλει προσοχή καθώς μπορεί να αλλάζει ακόμα και μέσα στην ίδια ημέρα, βάσει των τιμών του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, αλλά με προϋπόθεση να υπάρχει εγκατεστημένος έξυπνος μετρητής. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα χρηματιστηριακό προϊόν, καθώς οι έξυπνοι μετρητές που έχουν τοποθετηθεί είναι ελάχιστοι, αφού είναι μία πιλοτική διαδικασία που ακόμα δεν έχει επεκταθεί.

Πράσινο τιμολόγιο: Το πιο πολυσυζητημένο τιμολόγιο. Θα έχει δύο τιμές. Θα υπάρχει η βασική τιμή, η οποία καθορίζεται από την ΡΑΑΕΥ – Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας – και θα είναι σταθερή για έξι μήνες. Επί της βασικής τιμής, ο πάροχος θα ορίζει την τελική τιμή, την οποία θα ανακοινώνει κάθε μήνα. Η τελική τιμή ενσωματώνει χρεώσεις μηχανισμού διακύμανσεις, πάγιο που δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 5 ευρώ και τυχόν εκπτώσεις που ισχύουν στο τιμολόγιο. Να σημειωθεί οτι η βασική τιμή θα είναι κοινή για όλους, ενώ η τελική τιμή θα διαφέρει ανά πάροχο.

Αυτό που ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας, ότι δηλαδή θα γνωρίζουμε ποιος πάροχος είναι πιο ακριβός ή πιο φθηνός θα προκύπτει μέσω συγκρίσεων της τελικής τιμής, σε ειδικό site, το energycost.gr όπου θα εισέρχεται κανείς με ειδικό QR και θα μπορεί να δει εάν ανήκει σε φθηνό πάροχο.

Οι πάροχοι έχουν ήδη ξεκινήσει να στέλνουν στους καταναλωτές επιστολές ενημέρωσης για τα νέα τιμολόγια ρεύματος, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί έως 31 Ιανουαρίου 2024. Εάν ο καταναλωτής δεν υποβάλλει δήλωση αντίρρησης, θα υπάγεται αυτόματα στο πράσινο τιμολόγιο ρεύματος, ειδάλλως θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ποιο τιμολόγιο επιθυμεί.

Προσοχή! Εάν επιλέξετε τιμολόγιο με σταθερή χρέωση δεν μπορείτε να αλλάξετε, ενώ εάν μπειτε σε τιμολόγιο με κυμαινόμενη χρέωση μπορείτε να επιλέξετε άλλο ανά πάσα στιγμή.

newsbomb.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Κάθε μήνα η καταμέτρηση του ηλεκτρικού ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ

omada diktiou

Ολοκληρώθηκε το έργο ασφαλτόστρωσης 3️⃣8️⃣ οδών σε όλη τη Δημοτική Ενότητα Αυλίδας🚜

omada diktiou

Κυρ. Πιερρακάκης: Γνωστά πανεπιστήμια του εξωτερικού συζητούν την ίδρυση παραρτημάτων τους στην Ελλάδα

omada diktiou