evia247.gr
Boylh 2
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ψηφίζεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Κοινοποίηση

Ψηφίζεται σήμερα, Τετάρτη (20/12) στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο αποτελεί και το τελευταίο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί μέσα στο 2023.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης παρουσίασε τις διατάξεις τροπολογίας που κατατέθηκαν στο πολυνομοσχέδιο, στην συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια, που περιλαμβάνουν:

 • Αύξηση των πιστώσεων του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων 350 εκατομμύρια.

«Αυτό γίνεται για να απορροφηθούν πλήρως οι πόροι του ΕΣΠΑ 2014- 2020. Είναι πρόβλεψη αναπτυξιακού χαρακτήρα. Φέρνει λεφτά και ολοκληρώνει 100% την απορρόφηση», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.

 • Εισαγωγή του «Ρόδος pass»

Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας είναι ρύθμιση για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στη Ρόδο και αφορά σε φυσικά πρόσωπα τα οποία διαμένουν σε ξενοδοχεία που εκκενώθηκαν λόγω των δασικών πυρκαγιών στη Ρόδο τον Ιούλιο του 2023. Η εν λόγω ρύθμιση επιταχύνει την επανάκαμψη της τουριστικής κίνησης στο νησί, θα τονώσει την τοπική οικονομία».

 • Παράταση των συμβάσεων εργασίας των πρώην εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ που βρίσκεται σε ειδική διαχείριση και παρατείνεται και η ειδική διαχείριση, προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά η σχετική διαδικασία.
 • Εισαγωγή ρύθμισης για τις συμβάσεις μεταβίβασης και διαχείρισης απαιτήσεων του ν. 4354.

«Είναι μια τακτοποίηση νομικής φύσεως ως προς το χρονικό διάστημα μεταξύ 5 και 31 Δεκεμβρίου», είπε ο κ. Παπαθανάσης.

 • Μόνιμη μείωση του ΦΠΑ 13% στα μη αλκοολούχα ποτά.
 • Ρύθμιση του τρόπου απόδοσης του κινήτρου παραγωγικότητας στους εργαζόμενους της ΕΑΒ.
 • Ορισμός της επιτελικής δομής ΕΣΠΑ ως ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης για τις πράξεις που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Αυτό αφορά το ΕΣΠΑ 2021-2027 που βρίσκεται σε εξέλιξη.
 • Κάλυψη του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας για την πληρωμή του μικροεξοπλισμού και των αναλώσιμων που προμηθεύτηκε για τον έλεγχο της ποιότητας νερού, την επιδημιολογική επιτήρηση μεταδιδόμενων νοσημάτων στην περιφέρεια Θεσσαλίας μετά τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή, συνέπεια της κακοκαιρίας Daniel.
 • Παράταση μέχρι τέλος του 2024 η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού νοσηλευτικού προσωπικού σε δομές υγείας της ίδιας ή άλλης περιφέρειας, προκειμένου να λάβουν τη μηνιαία αποζημίωση και εισάγεται ρύθμιση για τους ειδικευόμενους ιατρούς για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας.
 • Εξομοίωση των αποδοχών των εξωκοινοβουλευτικών Υπουργών και Αναπληρωτών Υπουργών με τις αποδοχές αυτών που έχουν τη βουλευτική ιδιότητα. Το ίδιο ισχύει και για τους εξωκοινοβουλευτικούς Υφυπουργούς.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, παρουσίασε το περιεχόμενο των διατάξεων του τομέα ευθύνης του.

«Δίνουμε παρατάσεις για τους αναπτυξιακούς νόμους, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στα επενδυτικά σχέδια τα οποία έχουν ενταχθεί να ολοκληρωθούν», είπε ο κ. Σκρέκας. Αναφέρθηκε επίσης και στις διατάξεις με τις οποίες επιδιώκεται να περιοριστεί ο πληθωρισμός.

«Παρατείνουμε για έξι μήνες το «Καλάθι του Νοικοκυριού», παρατείνουμε το ρυθμιστικό πλαίσιο και τον έλεγχο της αισχροκέρδειας, με βάση τον οποίο επιβάλλουμε βαριά πρόστιμα μετά από ελέγχους που διενεργούνται, όπως ανακοινώνουμε, κάθε εβδομάδα», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ο κ. Σκρέκας ενημέρωσε ότι με άλλες διατάξεις του υπουργείου Ανάπτυξης:

 • παρατείνεται μέχρι 1-1-2026 η δημοσίευση στον περιφερειακό Τύπο, των συμβάσεων που συνάπτουν οι δημόσιοι οργανισμοί με εργολαβικές εταιρείες για την κατασκευή έργων.
 • Δίνεται παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος της μεταβίβασης των Ναυπηγείων Ελευσίνας στον νέο κάτοχο και επενδυτή, της απαλλαγής από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της πώλησης και της εξυγίανσης.
 • παρατείνονται οι μισθώσεις χειμερινών και θερινών κινηματογράφων και θεάτρων, με νόμο το έχουμε παρατείνει.

Δίνουμε τη δυνατότητα, δηλαδή, να λειτουργούν με μισθώματα τα οποία μπορούν να τα αποπληρώνουν τα θέατρα και οι κινηματογράφοι, οι θερινοί κινηματογράφοι. Αυτό, δεν αναφέρει κάτι άλλο το συγκεκριμένο άρθρο.

www.http://cnn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Επίσκεψη του Δ. Κουτσούμπα στη Γερμανία

omada diktiou

Ένθετο Προσβασιμότητα: Ο πρώτος Έλληνας πρωταθλητής drift με κινητική αναπηρία

omada diktiou

ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΦΑΝΗ ΣΠΑΝΟΥ

omada diktiou