evia247.gr
Dhmotiko Symvoulio
ΔΗΜΟΣ ΙΣΤΙΑΙΑΣ - ΑΙΔΗΨΟΥΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Όχι στην υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Αιδηψού

Κοινοποίηση

Ο Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Αιδηψού σε επιστολή του προς την Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας, ζητά την μη υποβάθμιση του δημοτικού σχολείου αφού από 6/θέσιο έγινε 5/θέσιο.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

Αξιότιμε κύριε Διευθυντή,

Πριν την έναρξη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς αποφασίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας η υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Αιδηψού από 6/θέσιο σε 4/θέσιο. Με επιστολή μας γνωστοποιήσαμε στον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης την αντίθεσή μας στην απόφαση αυτή και ζητήσαμε να μην εφαρμοστεί. Πράγματι, το προηγούμενο σχολικό έτος το Δημοτικό Σχολείο Αιδηψού λειτούργησε ως 6/θέσιο, αν και αντιμετωπίσαμε πρόβλημα με την έλλειψη ειδικοτήτων και τη λειτουργία του ολοημέρου.

Στις 20/6/2023 με νέο έγγραφο προς την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ζητήσαμε να συνεχίσει το σχολείο μας να λειτουργεί ως 6/θέσιο. Ωστόσο πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι μετακινήθηκε σε άλλο σχολείο ένας από τους εκπαιδευτικούς και ότι το Δημοτικό Σχολείο Αιδηψού πρόκειται να λειτουργήσει ως 5/θέσιο. Μάλιστα, πληροφορούμαστε ότι πρόκειται να γίνει συνδιδασκαλία των Α΄και Β΄τάξεων, όπου θα φοιτούν 8 και 4 μαθητές αντίστοιχα. Σύμφωνα με άρθρο 3 του ν. 4692/2020 (Α΄111) στο 5/θέσιο σχολείο δεν προβλέπεται συνδιδασκαλία Α΄ και Β΄ τάξεων. Ορίζεται ξεκάθαρα ότι η διδασκαλία του μαθήματος της Γλώσσας διδάσκεται για εννέα (9) ώρες στις Α΄ και Β΄ τάξεις και των Μαθηματικών διδάσκεται για πέντε (5) ώρες στις Α΄ και Β΄ τάξεις. Αυτό σημαίνει ότι η/ο δασκάλα/ος του τμήματος θα πρέπει να διδάσκει μόνο αυτά τα μαθήματα για συνολικά 28 ώρες την εβδομάδα, χωρίς να διδάσκεται άλλο διδακτικό αντικείμενο! Η συνδιδασκαλία στις Α΄και Β΄τάξεις προβλέπεται μόνο σε τριθέσια και μικρότερα σχολεία. Οι υπόλοιπες τάξεις του σχολείου όμως, έχουν αρκετά μεγάλο αριθμό μαθητών, πράγμα που καθιστά αντιπαιδαγωγική τη συνδιδασκαλία μεταξύ τους. Ως εκ τούτου, είναι αδύνατον να υπάρξει συνδιδασκαλία τάξεων σε οποιαδήποτε τάξη χωρίς να είναι παράτυπη ή παιδαγωγικά ζημιογόνα!

Υπενθυμίζουμε πως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του προηγούμενου καλοκαιριού η ζωή των κατοίκων και των μαθητών έχει υποβαθμιστεί και χρειάζονται μέτρα στήριξης της περιοχής για να μην ερημώσουν τα χωριά μας. Επιπρόσθετα, το σχολείο μας βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα Λουτρά Αιδηψού. Η συνένωση των τάξεων θα έχουν σαν αποτέλεσμα τη διαρροή πολλών, αν όχι όλων των μαθητών σταδιακά, προς το όμορο σχολείο. Κατά συνέπεια εκεί θα δημιουργηθούν περισσότερα τμήματα που το κτίριο δεν μπορεί να καλύψει ή τμήματα με πολύ μεγάλο αριθμό μαθητών. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα, τόσο ποιοτικότερη είναι και η εκπαίδευση που τους προσφέρεται. Η συγχώνευση τάξεων, που ούτως ή άλλως παρακωλύει την ποιοτική εκπαιδευτική διαδικασία που οι εκπαιδευτικοί αγωνίζονται καθημερινά να προσφέρουν στα παιδιά μας, θα επιφέρει τελικά το κλείσιμο του σχολείου.

Εν κατακλείδι, στο πλαίσιο της προσπάθειας να γίνει μείωση προσωπικού, τα παιδιά μας αντιμετωπίζονται ως αριθμοί, οι τάξεις συνενώνονται και τα σχολεία όπως το δικό μας οδηγούνται δεκαετίες πίσω. Ζητούμενο για εμάς είναι η ποιοτική και σύγχρονη εκπαίδευση για τα παιδιά μας. Εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας για την υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Αιδηψού -και λειτουργικά- και ζητάμε να συνεχίσει να λειτουργεί ως εξαθέσιο με όλους τους δασκάλους και τις ειδικότητες από την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Η διαβεβαίωση του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου και Προαγωγές Κληρικών στην Χαλκίδα

omada diktiou

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ – Διακήρυξη

omada diktiou

Αναφορά του Δημάρχου Κύμης Αλιβερίου στον Άρειο Πάγο για την απόφαση του τριμελούς Εφετείου Χαλκίδας

omada diktiou