Ισραηλινές Επιχειρήσεις και Διαπραγματεύσεις
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την ενεργοποίηση χερσαίας επιχείρησης στην νότια πόλη Ράφα, στη Γάζα. Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ υπερψήφισε πρόταση για τη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας αφιερωμένης στην προώθηση της “εθελούσιας αποχώρησης” των Παλαιστινίων, όπως προτάθηκε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 50.000 από την αρχή της σύγκρουσης.
Η Κάγια Κάλλας, η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προγραμματίζει επίσκεψη στο Ισραήλ και την κατεχόμενη Παλαιστινιακή Δυτική Όχθη τη Δευτέρα, με σκοπό να ζητήσει την άμεση επανάληψη της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων. Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει τεταμένη, καθώς οι παλαιστινιακές αρχές συνεχίζουν να εκφράζουν ανησυχίες για την ασφάλεια των πολιτών.
Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών, Στιβ Γουίτκοφ, δήλωσε ότι η Χαμάς ευθύνεται για την αναζωπύρωση της βίας στην περιοχή, υπογραμμίζοντας την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ προς το κράτος του Ισραήλ. Τα σχόλια αυτά επαναλαμβάνουν τις διεθνείς ανησυχίες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Γάζα και την ανάγκη για ειρηνική λύση.
Επιχειρήσεις στη Ράφα και Χτυπήματα στη Γάζα
Τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν περικυκλώσει τον Ταλ αλ-Σουλτάν στη Ράφα, με στόχο την «εξάρθρωση της τρομοκρατικής υποδομής». Ο στρατός προτρέπει τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τις επικίνδυνες περιοχές και να αναζητήσουν ασφαλέστερες περιοχές. Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, σημειώθηκε χτύπημα σε καταυλισμό Αλ-Μαουάσι στη Χαν Γιουνίς, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ανώτερου στελέχους της Χαμάς και της συζύγου του.
Επιπλέον, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επιχειρήσεις και σε άλλες περιοχές των βορείων τμημάτων της Λωρίδας της Γάζας, σημειώνοντας ότι οι μαχητικές δυνάμεις έχουν πλήξει αρκετούς στόχους της Χαμάς. Στη διάρκεια αυτής της συνολικής στρατηγικής, το Ισραήλ επιμένει στην καταστροφή της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς, σε μια κίνηση που επισημοποιεί την κατεύθυνση της στρατηγικής του στα πεδία μάχης.
Νέοι Οικισμοί στη Δυτική Όχθη
Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ να αναγνωρίσει πάνω από δώδεκα νέους οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη προκαλεί αντιδράσεις. Παλαιστινιακές πηγές την χαρακτηρίζουν ως σαφή επίδειξη «αδιαφορίας προς τη διεθνή νομιμότητα και τα σχετικά ψηφίσματα». Η Δυτική Όχθη φιλοξενεί περί τα τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιους και σχεδόν 500.000 Ισραηλινούς στον κλειστό αυτό χώρο. Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Bezalel Smotrich, που είναι και ακροδεξιός ηγέτης, εγκωμίασε την απόφαση αυτή ως «σημαντικό βήμα» για την επέκταση των ισραηλινών οικισμών στην περιοχή.
Αναχαιτίσεις και Επιθέσεις από την Υεμένη
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την αναχαίτιση πυραύλου που είχε εκτοξευθεί από την Υεμένη πριν εισέλθει στο ισραηλινό έδαφος. Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη, δηλώνοντας ότι στόχος ήταν το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν κοντά στο Τελ Αβίβ. Εντατικεύουν τις επιθέσεις τους, περιλαμβάνοντας και την επίθεση εναντίον του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Harry S. Truman στην Ερυθρά Θάλασσα, αναδεικνύοντας την πολυδιάστατη και επίπονη κατάσταση στην περιοχή.
Η κατάσταση στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη παραμένει τεταμένη και κρίσιμη, με συνεχείς επιδράσεις στην κοινωνία και την πολιτική ισορροπία της περιοχής.