evia247.gr
C5dc9d5be5c45f48fc996a8eed7dac8c no watermark
ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στρατηγική Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην Αμυντική Βιομηχανία: Το Κάλεσμα του ΣΕΚΠΥ προς την Πολιτεία

Κοινοποίηση

Ζητούμενα για την Ενίσχυση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) ζητεί σαφή προσδιορισμό και θεσμοθέτηση του ποσοστού συμμετοχής της εγχώριας βιομηχανίας στους αμυντικούς εξοπλισμούς. Επιπλέον, προτείνει τη δημιουργία ενός κρατικού φορέα χειρισμού στρατηγικών που θα προωθήσει τις επενδύσεις στον τομέα αυτό. Οι προτάσεις αυτές τέθηκαν δυναμικά από τον πρόεδρο του ΣΕΚΠΥ, Αναστάσιο Ροζολή, στην πρόσφατη Διεθνή Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2025.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Ροζολής επεσήμανε ότι η καθοδήγηση από έναν κρατικό φορέα, είτε σε μορφή γενικής γραμματείας είτε ως υφυπουργείου αμυντικών εξοπλισμών, είναι απαραίτητη για την ορθή κατεύθυνση των επενδύσεων στην αμυντική βιομηχανία. Αυτή η στρατηγική θα οδηγήσει σε πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική βιομηχανία και την οικονομία στο σύνολό της.

Ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ αναφέρθηκε σε σημαντικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, όπως το Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Εκσυγχρονισμού (ΕΜΠΑΕ) ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και τα μεγάλα κονδύλια που κινητοποιεί η ΕΕ και η Γερμανία για αμυντικούς εξοπλισμούς. Αυτές οι εξελίξεις παρέχουν μία ιστορική ευκαιρία αναβίωσης της ελληνικής βιομηχανίας.

Ο κ. Ροζολής επεσήμανε την αναγκαιότητα της συγκέντρωσης νομικών και επιστημονικών ειδικών για την υποστήριξη των διαδικασιών καινοτομίας και ανάπτυξης. Υπογράμμισε την ανάγκη για στρατηγική και κανόνες που θα καθοδηγούν τις επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία, παραλληλίζοντας την κατάσταση με τη γειτονική Τουρκία, η οποία ανέπτυξε ισχυρή αμυντική βιομηχανία λόγω του εμπάργκο εξοπλισμών που αντιμετώπισε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΚΠΥ, η συμμετοχή των εταιριών στην φετινή DEFEA αυξήθηκε δραματικά, φτάνοντας τις 203 συμμετοχές, σε σύγκριση με μόλις 140 στην προηγούμενη διοργάνωση το 2023. Αναφέρθηκε επίσης στην ελληνική εταιρία Metlen, η οποία είναι η μοναδική παγκοσμίως που κατασκευάζει το σώμα και τμήμα του πύργου των τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης Leopard, και στην Sunlight, που κατασκευάζει μπαταρίες υποβρυχίων. Αυτά τα παραδείγματα δηλώνουν την ικανότητα και τα επιτεύγματα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, αποδεικνύοντας τη δυνατότητα ανάπτυξής της στο διεθνές εμπόριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Βενεζουέλα: Κατασχέθηκαν σχεδόν τέσσερις τόνοι κοκαΐνης με εξαιρετική καθαρότητα

Σπάνια Βυζαντινά Χειρόγραφα Ανακαλύφθηκαν στη Μονή Λειμώνος της Λέσβου

admin

Ν. Χριστοδουλίδης: Μιλήσαμε με τον Κυρ. Μητσοτάκη για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ