evia247.gr
46e4a0b9285cebcc4486d487df85510f no watermark
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κρίση Υπερποινικοποίησης στην Ινδία: Ασυνέπειες και Σοβαρές Ποινές στην Καθημερινότητα

Κοινοποίηση

Η Υπερποινικοποίηση στην Ινδία: Ένα Σύστημα με Κραυγαλέες Ασυνέπειες

Στην Ινδία, η ποινικοποίηση καθημερινών δραστηριοτήτων έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Αν κάποιος δέσει ένα ζώο στο δρόμο ή δεν τηρήσει μια απλή διαταγή στο σχολείο, μπορεί να κατηγορηθεί ποινικά. Η εφαρμογή αυστηρών ποινών σε φαινομενικά μικρές παραβάσεις δείχνει μια συστηματική προσέγγιση που φτάνει μάλιστα στην θανατική ποινή για 301 εγκλήματα, σύμφωνα με αναφέρει το BBC.

Αναλυτικότερα, από τους 882 ομοσπονδιακούς νόμους της Ινδίας, οι 370 περιέχουν ποινικές διατάξεις, καλύπτοντας 7.305 πράξεις και παραλείψεις. Αυτές οι διατάξεις κυμαίνονται από σοβαρές παραβάσεις, όπως η παράνομη οπλοκατοχή και η σεξουαλική επίθεση, έως παράλογες απαιτήσεις, όπως η υποχρέωση προειδοποίησης πριν την παραίτηση από μια εργασία.

Εγκληματικότητα και Κοινωνικές Συνέπειες

Το Vidhi Center for Legal Policy, με έδρα το Δελχί, αναφέρει ότι η Ινδία βιώνει μια κρίση υπερποινικοποίησης, με την αυξανόμενη τάση να χρησιμοποιείται το ποινικό δίκαιο για την επίλυση ακόμη και κοινοτικών ζητημάτων. Πολλοί νόμοι ποινικοποιούν καθημερινές δραστηριότητες, όπως η επισκευή μιας βρύσης χωρίς άδεια ή η δέσμευση ενός ζώου σε δημόσιο δρόμο.

Αν και πολλές παραβάσεις σχετίζονται με μη συμμόρφωση σε διοικητικές διαδικασίες, όπως η παραβίαση διαδικασιών κατάθεσης εγγράφων, υπάρχουν και σκοτεινές διαστάσεις, όπως η άγνοια εντολών φοίτησης ή η ρίψη σκουπιδιών σε χώρους όπου δεν επιτρέπεται. Σημαντικά, αυστηρές ποινές περιμένουν τους πολίτες σε κάθε γωνιά της καθημερινής τους ζωής.

Ποινές και Υποχρεώσεις

Η προώθηση υποκατάστατων γάλακτος για βρέφη μπορεί να οδηγήσει σε φυλάκιση έως και τριών ετών ή σε πρόστιμο 5.000 ρουπιών. Παρά το γεγονός ότι ο νόμος επιδιώκει να περιορίσει την επιθετική διαφήμιση από εταιρείες φόρμουλας, ισχύει και για ιδιώτες, γεγονός που το καθιστά αμφιλεγόμενο.

Επιπλέον, η φυλάκιση αποτελεί τη συνήθη ποινή στην Ινδία, με το 73% των εγκλημάτων να τιμωρείται με φυλάκιση από μία ημέρα έως 20 χρόνια. Πάνω από 250 εγκλήματα συνοδεύονται από ποινές λόγω καθυστερήσεων σε διαδικασίες με έγγραφα, γεγονός που φανερώνει την υπερβολική ρύθμιση που διέπει την καθημερινή ζωή.

Η παραβίαση δημόσιων λειτουργών ποινικοποιείται επίσης, με σχεδόν 124 αδικήματα σε 80 νόμους να ενσωματώνουν τέτοιες διατάξεις, συχνά χωρίς σαφήνεια για τη φύση της παρεμπόδισης. Ακόμη και η θανατική ποινή δεν είναι άγνωστη για ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια δημοσίων υποδομών.

Δικαστικά Προβλήματα και Μελλοντικές Προοπτικές

Η υπερβολική χρήση ποινικού δικαίου δεν επηρεάζει μόνο την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και το επιχειρηματικό κλίμα. Οι επιχειρήσεις πρέπει να πλοηγηθούν σε έναν λαβύρινθο κανονισμών, όπου η ποινική δίωξη για μη συμμόρφωση έχει γίνει η κυρίαρχη προσέγγιση. Αυτό δημιουργεί σημαντικά εμπόδια στην ανάπτυξη και την καινοτομία.

Στη χώρα εκκρεμούν πάνω από 34 εκατομμύρια ποινικές υποθέσεις, πολλές από τις οποίες έχουν κολλήσει για περισσότερο από ένα χρόνο, με τις φυλακές να υπερψηλώνονται κατά 131% και τις δικαστικές αρχές να αντιμετωπίζουν χρόνιες ελλείψεις προσωπικού.

Μάλιστα, οι αρχές προγραμματίζουν να καταργήσουν ποινικές κυρώσεις σε περισσότερες από 100 νομικές διατάξεις, προωθώντας μια νομική καθαριότητα και επανεξέταση του τρόπου που ο νόμος επιβάλλει τον έλεγχο στη ζωή των πολιτών. Λιγότερος φόβος και περισσότερη αυτοπεποίθηση μπορεί να είναι οι προϋποθέσεις για μια πιο ελεύθερη κοινωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Μαλακάσα: Παρέμβαση Αρείου Πάγου για την κακοποίηση ανηλίκου στη δομή προσφύγων

admin

Ολυμπιακός: 48η κατάκτηση του τίτλου στην Ελλάδα με επικράτηση 1-0 επί της ΑΕΚ

ΧΑΛΚΙΔΑ: Πανηγυρικός εορτασμός στο ναό του Αγίου Δημητρίου την Κυριακή της Ορθοδοξίας