evia247.gr
A1a3d374af3ea7ef6382f86dc8ef5534 no watermark
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Υπουργικό Συμβούλιο: Αύξηση Οικονομικής Διαφάνειας μέσω Μεταρρυθμίσεων στον Τελωνειακό και Δημοσιονομικό Τομέα

Κοινοποίηση

Υπουργικό Συμβούλιο: Επικέντρωση στην Οικονομία και Μεταρρυθμίσεις

Στο πλαίσιο των ριζικών αλλαγών που απασχολούν τον ελληνικό σιδηρόδρομο, το υπουργικό συμβούλιο επικεντρώθηκε σε θέματα οικονομίας, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει στους υπουργούς τον αυστηρό τόνο της αναγκαιότητας υλοποίησης των εξαγγελιών που έχουν γίνει για το 2025. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράμμισε την επιτακτικότητα της προόδου και των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, τονίζοντας «τρέχουμε και υλοποιούμε όσα έχουμε ανακοινώσει για το 2025».

Αξιολογώντας την τρέχουσα κατάσταση, το κυβερνητικό επιτελείο έκρινε ότι η συζήτηση με ορίζοντα την ΔΕΘ είναι πρόωρη, καθώς η συμφωνία με την ΕΕ για συγκεκριμένα όρια δαπανών κάθε χώρας είναι καθοριστική.

Η σημαντική διαφορά έγκειται στο μείγμα πολιτικής που επιλέγει κάθε χώρα, με τον κεντρικό σχεδιασμό για περαιτέρω μείωση των φόρων και τη στήριξη της μεσαίας τάξης να παραμένουν σε ισχύ. Εντούτοις, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να εστιάσουν στις πολιτικές και μέτρα που αφορούν στη διετία μέχρι το 2025.

Μεταρρυθμίσεις στον Τομέα Τελωνείων και Δημοσιονομικής Διαχείρισης

Στο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάστηκαν νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν την αναμόρφωση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα καθώς και τη μεταρρύθμιση της δημοσιονομικής διαχείρισης. Αναλυτές της κυβέρνησης, όπως ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υφυπουργός Γιώργος Κώτσηρας και ο Υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς, παρουσίασαν τις παρεμβάσεις που σκοπό έχουν τον εκσυγχρονισμό και την αποτελεσματική λειτουργία των θεσμικών πλαισίων.

Ανάμεσα στις ενέργειες περιλαμβάνεται η ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/1265 στο εθνικό δίκαιο, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσαρμογή στις σύγχρονες ανάγκες και προτεραιότητες.

Προτάσεις για τον Νέο Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα

Ο τρέχων Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας είναι 23 ετών και θεωρείται παλαιός, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη για αναμόρφωση. Το νέο σχέδιο νόμου επιδιώκει να κωδικοποιήσει και να εκσυγχρονίσει τις διατάξεις του τελωνειακού κώδικα, εναρμονίζοντας τις με την ενωσιακή νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις.

Ένας από τους κεντρικούς στόχους του νέου Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα είναι η πλήρης ψηφιοποίηση της διαδικασίας, οδηγώντας σε εξοικονόμηση κόστους και χρόνου, διαφάνεια, και καλύτερη ιχνηλασιμότητα. Οι κύριες εξελίξεις περιλαμβάνουν:

• Χρήση ψηφιοποιημένων ηλεκτρονικών υπογραφών κατά τη διάρκεια των τελωνειακών ελέγχων.
• Ηλεκτρονική κοινοποίηση αποφάσεων πρόστισης.
• Επέκταση του Ενιαίου Κεντρικού Μητρώου καπνού και προϊόντων καπνού και σε νέες κατηγορίες ατομικών εταίρων.
• Πρόσβαση των τελωνειακών αρχών στα πληροφοριακά συστήματα άλλων διωκτικών αρχών.

Επιπλέον, το σχέδιο νόμου συναρτά τη διαδικασία των ελέγχων με αυστηρούς κανόνες για την αποφυγή απόκρυψης στοιχείων, ενισχύει τις εμπορικές συναλλαγές και ενθαρρύνει τη «πράσινη» οικονομία, παρέχοντας κίνητρα για την επιστροφή οικογενειών στην Ελλάδα.

Νέος Δημόσιος Οικονομικός Κανονισμός

Οι τελευταίες προκλήσεις, όπως η παγκόσμια υγειονομική και ενεργειακή κρίση, καταδεικνύουν τη σημασία ενίσχυσης των μηχανισμών εποπτείας των δημοσίων οικονομικών. Με την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/1265, το νέο πλαίσιο δημοσιονομικής διακυβέρνησης επιδιώκει τη βελτίωση των διαδικασιών, με την καθιέρωση κανόνων ασφαλούς δημοσιονομικής διαχείρισης.

Στο νέο πρότυπο, οι δαπάνες θα υπόκεινται σε περιορισμούς, διασφαλίζοντας ότι ο δείκτης δαπανών δεν θα υπερβαίνει το επιτρεπτό όριο. Παράλληλα, θα επιβάλλεται η ανάγκη για την τήρηση συγκεκριμένων κανόνων οικονομικής πειθαρχίας, με έκδοση ποινών σε περίπτωση παράβασης.

Στο εξής, η ετήσια εκπόνηση Πολυετούς Δημοσιονομικού Προγραμματισμού θα ενσωματώνει και τις υποχρεώσεις δημοσιονομικής διαφάνειας και πειθαρχίας, με τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου σε ρόλο ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου.

Τέλος, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση ενός «Εθνικού Μητρώου Παροχών», που θα συγκεντρώνει τις παροχές του Δημοσίου προς τους πολίτες, συμβάλλοντας στην παραγωγική αξιοποίηση των δημόσιων δεδομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Χαμένες Αξίες που Οφείλουμε να Επαναφέρουμε στην Καθημερινότητά μας

Τραμπ: Εξαιρετική Υγεία σύμφωνα με τον Γιατρό του Λευκού Οίκου

Νέες Αεροπορικές Συνδέσεις: Κατακτώντας τα Ελληνικά Νησιά από την Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη προς Θεσσαλονίκη